Zelfvertrouwen

 

Ken je dat knagende gevoel van steeds nét niet goed genoeg zijn? Je twijfelt bij elke keuze die je moet maken en bent blij als een ander de keuzes voor je maakt. Je houdt je groot, maar van binnen voel je je soms heel klein. Een laag zelfvertrouwen heeft vaak grote gevolgen! Maar meer dan 80 % van de westerse bevolking heeft hiermee te maken!


Zelfwaardering is de som van twee pijlers, namelijk zelfvertrouwen en zelfrespect. Zo zie je vaak leidinggevenden een hoog zelfvertrouwen uitstralen, terwijl de zelfwaardering toch laag is. Dit komt door een laag zelfrespect. Zelfwaardering is een uitermate belangrijke eigenschap en is afhankelijk van veel componenten.

Als je in allerlei situaties steeds weer twijfelt of je het wel goed doet, of je de juiste keuze maakt en je onzeker bent over jezelf, voelt dit niet prettig. Maar ieder mens heeft het recht om gebruik te maken van keuzevrijheid En keuzevrijheid heeft alles te maken met zelfvertrouwen. Als je tijdens je peutertijd en je puberteit zelfvertrouwen hebt mogen en kunnen opbouwen heb je veel geluk gehad. Je zult dan waarschijnlijk weinig last hebben van twijfel en angst bij het maken van keuzes. Echter, een groot deel van de bevolking kent dit gevoel niet, maar heeft geleerd dat je altijd moet kijken naar wat anderen zeggen en geen waarde  hechten aan je eigen mening.

Het begint al in de peutertijd. Je doet dingen omdat ze van je verlangd worden, maar je begrijpt niet waarom je het doen moet. Naar de reden waarom jij iets niet fijn vond en dus niet wilde, werd niet gevraagd; je moest gewoon luisteren en daarmee uit. Doordat jouw mening niet belangrijk gevonden werd en je niet hebt leren onderhandelen brokkelde jouw identiteit en eigenwaarde steeds meer af en je kon niet meer zijn wie je werkelijk was. Diep van binnen werd je steeds onzekerder.


Wanneer hetzelfde plaatsvindt tijdens je pubertijd heb je nooit echt geleerd hoe je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Het leven wordt dan een ingewikkelde weg die je bewandelt, waarbij je voortdurend in een moeras lijkt te belanden. Een moeras waarin je keuzes moet maken en juist het maken van die keuzes maakt je onzeker of geeft je angstgevoelens. Het maken van keuzes voor een ander hoef je nog niet zo als een probleem te ervaren, maar keuzes maken voor jezelf ervaar je vaak als een groter probleem. Eigenlijk ben je niet bezig met het maken van een keuze, maar meer met de angst om een keuze te moeten maken. Je gedachten kunnen vaak maar door gaan met "ja maar" en "wat als" Je bent eigenlijk voortdurend bang om een fout te maken.

Het is alsof er een last van je afvalt wanneer je gaat inzien dat het niet erg is als je achteraf ziet dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Want van je fouten kun je het meest leren! Niemand weet precies hoe de dingen in het leven zullen lopen dus onze keuzes kunnen nooit volledige zekerheid geven.

Wanneer wij leren te relativeren wordt alles een stuk makkelijker. Wij kunnen de afhankelijkheid waarin we voor een groot deel geleefd hebben leren om zetten in zelfverzekerdheid. Het stimuleert je zelfwaardering enorm wanneer je gebruik gaat maken van de vrijheid van keuzes, want hierdoor groeit je zelfvertrouwen. Dit komt omdat je dan staat voor je keuzes en omdat je doet wat je zelf wilt. Natuurlijk heb je bij sommige beslissingen overleg met degenen die dicht naast je staan, maar jouw keuze mag niet afhankelijk zijn van wat anderen vinden of zeggen

Klik hier voor meer informatie over de onlinetraining Verhoog je Zelfvertrouwen